Nagykonyhák biztonsága – tűz az éttermekben

Manapság fénykorukat élik a különleges konyhai eszközök és a látványos, nagy szakértelmet kívánó főzési, sütési technológiák. Így nem is kérdés, hogy az éttermekben, nagykonyhákban történő tűzesetek túlnyomó része a konyhai berendezésekből indul ki. A nem kívánatos tűzesetek elleni védelmet a speciálisan konyhákba kifejlesztett beépített oltórendszerek jelentik.

A konyhaművészet lényegében egyidős a tűz használatával, amikor elődeink rájöttek, hogy mennyivel ízletesebb a sült étel, mint a nyers. Mára a technológiai fejlődés eredményeképpen számtalan eszköz szolgálja a kulináris élvezetekre vágyók igényeit, de az alapvető elljárás nem változott: az ételek készítéséhez hő szükséges. A konyhában használt leggyakoribb alapanyagok (olajok, zsíradékok) pedig kiválóan égnek, így jelentős veszélyforrást jelentenek.

Az éttermek, szállodák, közintézmények konyhái fokozott veszélynek vannak kitéve. Az alábbi ábra az amerikai NFPA (National Fire Protection Association) elemzését mutatja be az éttermi tüzek okaival kapcsolatosan:

Látható, hogy a tüzek közel 60%-át a konyhai berendezések, eszközök okozzák. „Azt még elképzelni is szomorú, hogy egy banális konyhatűz, ha nem nem fékezik meg időben, akár egy teljes szállodát is lerombolhat, vagy hosszú időre kivonhat a forgalomból. A konyhai eszközök pótlását, az épületfelújítás költségeit lehet, hogy fedezi egy jó biztosítás, de a kényszerű leállás miatti veszteségeket nem pótolja semmi.” – hangsúlyozta Nádor András tűzvédelmi szakember, a Ventor Tűzvédelmi Kft. ügyvezetője.

Mindennek fényében érthető a magyar hatóságok szigorú szabályozása is, amely alapján az 50 kW feletti teljesítményű konyhai készülékek (az 50 kW teljesítménybe beszámítandó a készülékekben lévő olaj vagy zsíradék mennyisége 1 kg/kW értékkel) egy csoportba történő telepítése esetén a készülékek feletti elszívó ernyőbe kötelezően automata oltóberendezést kell beépíteni (OTSZ 54/2014 – 14. sz. melléklete).

Ezek a kimondottan konyhai tüzek oltására kifejlesztett készülékek speciális oltóanyagot tartalmaznak, így nem csak a konyhai eszközöket védik, hanem a felettük lévő olajleválasztókat, illetve az elszívó csatornát is. Beépítésük – a hatósági előírásokon túl – a konyha tulajdonosának, üzemeltetőjének is jól felfogott érdeke, hiszen „a nagykonyhai oltóberendezések az élet- és vagyonvédelem mellett a tulajdonos anyagi biztonságát is védik a lehetséges kár mértékéhez képest elenyésző befektetéssel.” – foglalta össze a szakértő. A konyhai oltóberendezéseket erre szakosodott cégek tervezik és kivitelezik, a hatósági engedélyeztetés terhét is levéve az étteremtulajdonosok válláról.

Egyre gyorsabb a fejlődés a konyhai eszközök és főzési technikák terén, manapság a konyhaművészet is globalizálódik, megújítva a nemzeti konyhaművészetet (grillezés, flambírozás, stb.) Ennek megfelelően a tűzvédelem eszközeinek is folyamatosan fejlődniük kell, a konyhai dolgozók és eszközök, valamint a vendégek védelme érdekében.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.