HABBAL OLTÓK

 

A hab olyan, gázzal töltött buborékokból álló rendszer, amelynél a buborékok egymástól folyadékhártyával vannak elválasztva. A tűzoltásra használt habok a összetételük és felépítésük szempontjából vegyi és mechanikai léghabra oszthatók.

Mechanikus léghab:

A mechanikai léghab előállítása habképző anyag és víz oldatának levegővel történő habosításával történik. Az így keletkezett hab a habkiadósságtól függően 83-99,6 %-ban tartalmaz levegőt.

Vegyi léghab:

A vegyi hab vegyi úton jön létre, és a képződő buborékokban nem levegő, hanem CO2 gáz található. A vegyi habképző anyag két különböző vegyszer oldata. Az egyik alkotórész habzóképes vízből, széndioxidgázt fejlesztő anyagból és a hab állékonyságát biztosító vegyszerből áll. Egyik fő alkotórésze a lúgos kémhatású nátrium-hidrokarbonát, a másik alkotórész savas oldata alumíniumfoszfátot tartalmaz. A lúgos és a savas anyagok vizes oldatának reakciójából CO2 gáz keletkezik, mely a habot töltőanyagként képezi.

Léghabhoz tartozó fontosabb fogalmak:

Habkiadósság: A habkiadósság írja le, hogy egy bizonyos mennyiségű habképző anyagot tartalmazó oldatból milyen térfogatú hab képződött. E szerint

- nehézhabról beszélünk, ha a habkiadósság 5-20;
- középhabról, ha a habkiadósság 20-200;
- könnyűhabról, ha a habkiadósság 200-1500 közötti értéket mutat.

Oldatkoncentráció: a habképző-anyag és a víz térfogat-százalékos arányát kifejező érték, amely megmutatja, hogy a habképző koncentrátumot hány százalékos töménységben kell alkalmazni. A habképző fajtájától függően ez az érték 1-3-5-6 tf% lehet.

A léghabbal oltható anyagok, technológiák:
- éghető folyadékok többsége;
- szilárd anyagok;
- repülőterek leszállópályái;
- ferde, összetett felületek;
- tartály folyadékfelszíni tüzeinek, vagy visszagyulladásának megakadályozása;
- zárt helyiségek, technológiai terek tüzeinek oltása (pl. robbanásveszélyes helyek, kábelalagutak).

A vonatkozó MSZ EN 13565-2 szabvány elsősorban az éghető folyadékok oltási technikájáról ad iránymutatást. A nemzetközi szabályozásban az amerikai NFPA 11/A szabvány az irányadó, ill. európában a VdS, a német biztosítók szövetségének előírásai a követendők.

A Ventor Kft. vállalja a habbaloltó berendezések létesítésének teljes körű bonyolítását, a tűzvédelmi koncepció kialakítását, a teljes tervezést és a szükséges engedélyek megszerzését ill. a teljes rendszer kiépítését az üzembe helyezésig. Vállaljuk továbbá a kezelőszemélyzet kioktatását, a rendszerek folyamatos karbantartását valamint időszakos felülvizsgálatát is.