OLTÁS TECHNOLÓGIÁK

 

A Ventor Tűzvédelmi Kft.  hagyományos vízzel oltó (sprinkler), vízköddel oltó, habbal oltó és gázzal oltó technológiák optimális alkalmazásait ajánlja ügyfelei számára.

 

Vízzel oltás  

A víz a legáltalánosabban használt oltóanyag. Nagy hőkapacitása, magas párolgáshője, könnyű hozzáférhetősége teszi alkalmassá tűzoltásra. A vízzel történő oltás előnyei közé sorolható a viszonylagos alacsony ár is. Fő alkalmazási területe a szilárd éghető anyagok, az „A” osztályú tüzek oltása, amelyről  fa, papír, cellulóz alapú anyagok, valamint műanyagok égésekor beszélünk. 

 

 

 

Vízköddel oltás

A vízcsepp mérete jelentősen befolyásolja a kialakuló vízfelület méretét és a térben megtalálható vízcseppek számát. A cseppméretet tizedére csökkentve a felület mérete (és ezáltal a párolgási sebesség) tízszeresére nő, a cseppek száma pedig a korábbi érték ezerszerese lesz. A vízködös  rendszerekben ezért a hagyományos vizes sprinkler rendszerekhez képest sokkal kevesebb vízre van szükség azonos mértékű hűtő és oxigén-kiszorító hatékonyság eléréséhez. A vízködös rendszer hatékonyan védi a tűz környezetét is a sugárzó hőtől.  

 

Gázzal oltás

A gázzal történő oltás széles körben elterjedt tűzvédelmi megoldás. Előnye, hogy maga a berendezés általában egyszerű felépítésű. Hátránya, hogy gazdaságos alkalmazása zárt térhez kötött, melynek kialakítása nagymértékben növeli az oltóberendezés költségeit.

 

 

 

 

Habbal oltás

A hab olyan, gázzal töltött buborékokból álló rendszer, amelynél a buborékok egymástól folyadékhártyával vannak elválasztva. A tűzoltásra használt habok a összetételük és felépítésük szempontjából vegyi és mechanikai léghabra oszthatók.